Cykeltävlingar i Sverige

Vill du delta i cykeltävlingar? Ett flertal motionslopp i Sverige är öppna för både motionärer och elitcyklister. Vill du cykla tillsammans med några av Sveriges bästa cyklister har du chansen att göra det. Några av de motionslopp som är mest kända är Vätternrundan, Lidingöloppet och Vänern runt. Det finns också mindre tävlingar som Broarna Runt. Det enda som krävs för att klara av något av dessa lopp är god kondition och cykelvana. Lär dig gärna att cykla i klunga också som proffsen gör. Vi ska dessutom ge dig en liten inblick i vilka oskrivna regler som gäller när man deltar i både motionslopp och cykeltävlingar.

Cykeltävlingar för alla

Cykeltävlingar för både amatörer och proffs

Cykeltävlingar i Sverige förekommer både i mountainbike och landsvägscykel. Även BMX- och cykelcrosstävlingar genomförs på vissa ställen. Skillnaden mellan motionslopp och cykeltävling är att i motionslopp cyklar man utan tidtagning och resultatlista. Motionsloppen är öppna för både proffs och amatörer. Vissa av cykeltävlingarna är också öppna för amatörer. Cykelvasan kan man cykla både som tävling och som motionslopp. 2009 hade Cykelvasan, som körs mellan Sälen och Mora, premiär. Loppet är 94 kilometer långt, det körs på mountainbike och det är Vasaloppet som står som arrangör.
En av de mest kända av alla cykeltävlingar är Giro d’Italia. Det har talats om att detta lopp ska ha sin start i Sverige om några år. Emellanåt har girot sina startetapper i andra länder. Tävlingen har aldrig varit längre norrut än Danmark. Giro d’Italia är en professionell tävling för herrar som har funnits sedan 1909. Endast en svensk har lyckats vinna tävlingen. Det var år 1971 som Gösta Petersson vann. Giro d’Italia är ett av tre lopp som ingår i den så kallade ”Grand Tour”, tillsammans med Tour de France och Vuelta a España.

Flera lopp på samma tid och plats

Kinnekulle vid södra Vänerns strand står som värd för en av Sveriges största cykeltävlingar. Kinnekulle Cyclassic är ett lopp i tävlingsklass med tidtagning och resultatlista men även amatörer är välkomna att tävla mot proffsen. För att delta krävs tävlingslicens och man kan köpa antingen en engångslicens eller en årlig licens som gäller även vid andra tävlingar. Samtidigt som denna cykeltävling i Kinnekulle pågår kan motionärer välja att delta i Kinnekulletrampet som är ett traditionellt motionslopp. Parallellt med dessa lopp arrangeras även ett ungdomslopp.
Vilka oskrivna regler är det som gäller vid cykeltävlingar? Du har säkert sett att det uppstår klungor vid tävlingarna. För en ovan kan det se farligt ut att köra på det viset i hög fart. Proffsen utnyttjar istället detta för att minska luftmotståndet. Hänsyn och sunt förnuft gäller alltid i klungan. I motionslopp gäller att de som cyklar långsamt håller till höger och man kör om till vänster. Titta alltid bakåt om du ska förflytta dig. Detta för att undvika kollision. Gör alltid tydliga tecken för att visa vad du tänker göra.

Gemenskap och motion

Att delta i cykeltävlingar eller motionslopp är en utmaning men skapar också en gemenskap. Cykling bryter barriärer när elit tävlar mot motionärer och motionsloppen gör att folk lätt börjar prata med varandra. Att cykla ger glädje och träning samtidigt som man måste visa hänsyn till de andra deltagarna. Många har fått vänner för livet genom att börja cykla. Istället för att cykla ensam kan man söka sig till en cykelförening för gemensam träning. Att börja träna cykling är mycket bra i både låg och hög ålder – alla kan börja cykla!