Hur fungerar det med sponsorer?

Sponsorer köper sig in i tävlingar

Vill du kanske själv börja med cykling men har inte sakerna som behövs, som till exempel en säker hjälm, ett par hållbara vantar och framförallt – en förstklassig cykel? Om du har en talang som går att tjäna pengar på finns det god chans att du kan få hjälp från sponsorer som ser till att du har allt som du behöver. Dina sponsorer är kortfattat ditt ekonomiska stöd men kan även hjälpa dig med andra saker, som till exempel proffsig marknadsföring och uppehälle. Vad skulle du vilja ha en sponsor till?

Sponsorer för sport

Inom sport är det väldigt vanligt med sponsorer, det är till och med så brukligt att en stor del av sportvärlden är upphängd på att företag och privatpersoner kommer in och ger sitt finansiella stöd för att tävlingarna ens ska gå av stapeln. Inom hästsport som hoppning och dressyr kan du till exempel se stora företagsnamn som lyser upp på arenan då och då – det är sponsorerna till tillställningen. Till exempel har bilföretaget Mercedes Benz stöttat många hästtävlingar runtom i världen.

Har du tänkt på att man under en fotbollsmatch eller hockeymatch ibland kan höra slogans för olika företag ropas ut i sprakande högtalare? Dessa är också sponsorer. De flesta företag som går in och stöttar en sport väljer att sätta sitt namn någonstans på arenan eftersom det är där som publiken kommer titta. Vissa väljer att skriva in sitt namn i det de har skapat, som till exempel Ericsson Globe i Stockholm där den betalande sponsorn har bytt ut det gamla namnet till sitt eget.

Hur fungerar det?

Sponsorer gör helt enkelt så att de betalar in en summa – ofta väldigt stor – till ett konto som du och din tränare kan ta pengar ifrån. Det är en förenklad förklaring men i grunden är det så det hela går till. För att du ska kunna ägna dig åt att förfina dina kunskaper inom din sport gäller det att du har mycket tid och inte behöver arbeta med annat för att få en inkomst. Den kostnaden står din sponsor för.

För att du ska vinna ära och pengar gäller det att du även har tillgång till högkvalitativa redskap. En riktigt snabb och säker cykel kan ta dig så mycket längre än vad en gammal modell kan och här är det återigen dina sponsorer som ser till att du har rätt saker. När du väl vinner en tävling förknippas det sponsrande företaget med dig som vinnare och då skapas en positiv association. Det går även att tjäna pengar på att tippa på dig som vinnare.

Enklare med sponsor

Om en aspirerande sportstjärna får sponsorer blir träningen mycket enklare eftersom det går att ägna mer tid åt träningen istället för att fundera på hur man ska betala hyran därhemma. En sponsor kan även köpa in kvalitativa redskap och tillbehör som ökar din chans att vinna tävlingar. Inom sportvärlden är det vanligt att företag går in och sponsrar både privatpersoner och lag, bland annat har många stora bilmärken gått in i hästsporter. Sponsringen man får inriktar sig ofta mot att betala tillbaka med en prestation, som till exempel en vinst i en tävling.