Mountainbike som intresse

Mountainbike på väg nedför

För den som letar efter adrenalinkickar är en mountainbike ett måste. Denna cykel är särskilt utformad för utförsåkning i kuperad terräng, så det är inte den typiska cykelupplevelsen som erbjuds. Den har oftast mer robusta hjul, extra starka bromsar, mer fjädring och färre växlar än en vanlig cykel. Med en mountainbike går det också undan: det officiella hastighetsrekordet ligger på strax under 200 kilometer i timmen! Det är väl då knappast förvånande att modellen utvecklades för just extremsport, och det är fortfarande för det ändamålet som de är som mest populära.

Mountainbike – ursprung och design

Som sport uppstod mountainbike på sjuttiotalet. Sedan dess har den utvecklats till att vara en trevlig träningsform och inte bara en internationell sport. I början fanns det dock inga cyklar som var designade för utförsåkning i bergig terräng, utan sportens pionjärer i Kalifornien använde sig framför allt av så kallade beach cruisers, låga modeller med tjocka däck. Först efter ett par år började tillverkare bygga speciella mountainbikecyklar av lättviktigt material och med ribbade hjul och lägre växlar. Det blev startskottet för sportens stora genomslag. Under åttiotalet gick den från att ha varit en angelägenhet för entusiaster till en stor publiksport.

Man brukar kategorisera en mountainbike beroende på vilken fjädring den har: rigid, hård, mjuk eller dubbel (det vill säga fjädring både bak och fram). Utöver detta finns det en rad olika beteckningar efter cykelns syfte. Vissa modeller är byggda för snabb klättring, som till exempel cross country, medan andra ska klara av att navigera i svårframkomlig terräng, såsom till exempel trailcyklar. Dessutom är många modeller designade framför allt för tävlingssyften. Trialcyklar är ett exempel här, och de är ofta helt utan fjädring.

Mountainbike som sport

Det finns inte en sorts mountainbikesport, utan flera. De två huvudkategorierna är cross country och trail. Cross country går ut på att cykla genom varierad och oländig terräng, och det är den enda formen av mountainbike som är med i de olympiska spelen. Trail å andra sidan handlar om att följa ett utsatt spår, och terrängen är i denna gren inte lika varierad. Däremot brukar trail-loppen ske över betydligt längre distanser än cross country-loppen, något som skapar kontroverser när allmänna vägar används.

Utöver dessa två huvudsakliga typer finns det en rad mindre mountainbikegrenar. Utförsåkning är en som blir mer och mer populär. Grenen går helt enkelt ut på att så snabbt som möjligt cykla nedför en backe eller ett berg – och det kan verkligen gå snabbt. En annan variant av mountainbike som vinner mer mark är Freeride, där tävlarna navigerar både naturliga och artificiella hinder. De får också poäng för stil och konster, snarare än hur fort de kan komma i mål.

En sport för adrenalinjunkies

Mountainbike är en mångfacetterad sport som antagligen bara kommer att växa. Sedan den uppfanns på 1970-talet har en mängd olika förgreningar tillkommit, för att inte nämna de många olika cykelmodellerna som nu finns på marknaden. Det finns cyklar som är designade för att övervinna även den svåraste terrängen, cyklar som är designade för att åka utför i dödsföraktande hastigheter, och cyklar som passar för den mest invecklade sortens luftakrobatik. Det här är en sport som passar perfekt för de som letar efter äventyr och adrenalin.