Olika typer av cyklar

Cyklar finns i många specialutföranden

Cyklar är fordon med hjul som drivs med muskelkraft. Ibland kan även en cykel med en mindre motor, t.ex. en elmotor anses uppfylla kraven för att få vara just en cykel. Cyklar bygger på en enkel men genial konstruktion som innebär att det går att färdas bekvämt i ganska höga hastigheter utan att det krävs särskilt stor ansträngning. En enklare cykel är förhållandevis billig att tillverka och det är inte konstigt cyklarna kommit för att stanna och mer eller mindre erövrat världen. I denna text ska vi gå igenom några olika cykeltyper!

Cyklar för olika ändamål

En cykel kan konstrueras på många olika sätt och beroende på hur den byggs och på vilka material som används kan den anpassas för olika typer av körning. Man anpassar designen efter terräng, olika distanser och hastigheter samt för cyklister med olika erfarenhet och kroppstyp. Vissa cykeltyper är optimerade för snabbhet, andra för att kunna användas på ett säkert sätt inne i en stad, kanske med ett barn på pakethållaren. Det finns en mycket stor marknad för olika typer av cyklar och därför har det bedrivits ett omfattande utvecklingsarbete inom cykel.industrin.

Landsvägscyklar är anpassade för höga hastigheter på asfalterad väg och finns i alla prisklasser, de har i regel många växlar och stora hjul. En mountainbike eller MTB kommer till sin rätt ute i terrängen och där stigningarna är branta. En cyclocross kan sägas vara något mitt emellan MTB och landsvägscykel. Den vanligaste typen av cyklar – som inte anpassats för ett särskilt ändamål kallas i Sverige för antingen herr- eller damcykel, beroende på hur ramen är konstruerad. Den har i regel utrustning som gör cykelturen säker och bekväm men inte nödvändigtvis så snabb som möjligt.

Några ovanliga cykeltyper

När det gäller cyklar finns många olika subkulturer där entusiaster renodlar en särskild typ av utseende på en cykel eller en särskild egenskap som de uppskattar. Fixie är en cykeltyp med så enkel konstruktion som möjligt – växlar är bortrationaliserade och pedalerna roterar med hjulet. En Fixie väger i regel mycket lite och är robust eftersom det inte finns så många olika delar som kan gå sönder. Tandemcyklar är avsedda för två cyklister och det blir allt populärare med elcyklar eftersom motorerna blivit billigare att tillverka.

Enhjulingen måste nästan nämnas när vi är inne på udda cykeltyper – det har varit en klassiker i bland annat cirkusmaneger i snart tvåhundra år. En cykel kan även ha tre hjul vilket ger en stabilare körning. En BMX-cykel är konstruerad för att kunna användas på ungefär samma sätt som en motorcross – alltså på en bana med hopp och hinder. Det finns cykelmodeller som används vid hastighetstävlingar på bana och cyklar utvecklade för att passa den som kör ”downhill”, i branta nedförsbackar. Vintagecyklar från olika tidsepoker har också blivit populära inom en särskild grupp av historieintresserade entusiaster.

Ett flexibelt fordon

Det finns en cykel speciellt utvecklad för varje situation som kan vara aktuell på varje typ av väg. Det finns även cyklar med allroundegenskaper som fungerar nästan oavsett var eller hur man använder dem. Det handlar, kort sagt, om ett fordon som nästan alltid är rätt och som följer oss med in i en modernare era. Cyklarna kommer att finnas på våra vägar långt efter det att bensindrivna bilar slutat rulla på dem. Välj en typ av cykel som passar just ditt sätt att köra och för vägarna du har i din närhet.